Istoria uniformei școlare – de la haine pentru copiii săraci la obiecte populare de vestimentație

Informaţiile pe care le au istoricii despre costumaţia purtată de elevii şcolilor dinaintea epocii moderne sunt foarte puține și nu ne dezvăluie mai nimic despre uniforma școlară. Cum în Antichitate, şcoala era un privilegiu rezervat unui număr restrâns de tineri, nu sunt dovezi clare că aceştia ar fi purtat uniforme.

Conform BBC, uniformele şcolare au fost instituite în secolul al XVI-lea în Anglia, în şcolile pentru copii săraci. Acestora le-au fost donate jachete lungi și albastre. În timp, au început să fie recunoscuți după hainele albastre pe străzile orașelor ca fiind elevii acestor școli.

uniforma-anglia-sec XIX

Sursă foto: bbc.com

Chiar și astăzi, ele continuă să fie purtate cu mândrie de către elevii de la Christ’s Hospital.

uniforma-Christ's Hospital

Sursă foto: bbc.com

În România, uniforma școlară a fost introdusă în 1897 pentru elevii din Turnu Severin. Cel care a venit cu inițiativa a fost academicianul Theodor Costescu. Ca director al Liceului Traian, acesta a introdus pentru prima dată în țară uniforma școlară , care apoi s-a generalizat, prin decret regal, în toate școlile din România, acestea devenind un motiv de mândrie pentru elevi și un simbol al școlilor în care învățau.

Cu siguranță toți cei care au mers la școală înainte de 1989 își aduc aminte de uniforma specifică acelor ani și de faptul că niciun elev de şcoală nu era primit în instituţie fără ţinuta regulamentară. Aceasta însemna pentru băieţi un costum de haine de culoare închisă, cămaşă albă sau albastră şi matricolă (un număr imprimat pe o bucată de pânză pe care era trecut şi numele şcolii şi prin care elevul putea fi identificat). La fete, părul trebuie strâns în codiţe împletite şi prins cu funde albe, bretonul prins sub bentiţa din bumbac, tot albă, care înconjura capul. Nu erau permişi pantofii cu toc, ciorapii subţiri sau sarafanele deasupra genunchiului. Şi nici bijuteriile, machiajul sau orice altă fantezie cosmetică.

uniforma-comunism

Sursă foto: activenews.ro

Astăzi, ele au devenit un motiv de mândrie în instituţiile în care învaţă tinerii. Popularitatea imensă a uniformelor școlare se datorează asocierii acestora cu instituțiile de învățământ cu tradiție în Occident. Copiii și adolescenții au asociat mereu purtarea unei uniforme cu renumele institutiei de învățământ. La fel, sentimentul de apartenență este dat de emblemele, ecusoanele și însemnele distinctive pe care uniformele le subliniază și de mândria elevilor de a purta aceste însemne, care îi integrează și le definesc identitatea în comunitate.

unifroma-scoalara

Sursă foto: pinterest.com

Surse text: Historia.ro, Citescu.ro

Sursa featured photo: pinterest.com