Descoperă cum este sărbătorit Crăciunul în lume!

Crăciunul este celebrat ca dată a naşterii lui Iisus, iar de-a lungul secolelor a devenit o sărbătoare a familiei, marcată de obiceiuri precum colindele, împodobitul bradului şi darurile Moşului, mult aşteptate de copiii din întreaga lume.

În Germania, în fiecare dintre cele patru duminici dinainte de Naşterea lui Iisus, se aprinde o lumânare aşezată într-o cutie. Au loc procesiuni reprezentându-i pe cei trei magi şi Naşterea lui Hristos.

În Spania, darurile de Crăciun sunt oferite de magi care merg în cortegii de curteni, cavaleri şi muzicanţi, iar în case şi biserici există iesle miniaturale care redau atmosfera Naşterii Domnului.

În Argentina o altă tradiție de Crăciun o constituie ‘globos’ – decorațiuni din hârtie ce conțin o lumânare în interior. Acestea sunt folosite asemenea lampioanelor, în Ajunul Crăciunului cerul fiind plin de lumina acestora.

În Armenia Crăciunul este celebrat pe 6 ianuarie. O bună parte din populația Armeniei nu mânâncă nimic timp de o săptămână înainte de Crăciun iar masa din Ajunul Crăciun este consitutită din orez, pește, iaurt, supă, fructe uscate și nuci. Tradițional, Moș Crăciun vine în ajunul Anului Nou întrucât, ziua de Crăciun, este privită drept o sărbătoare pur religioasă în Armenia.

În Japonia, Crăciunul a început să fie celebrat în a doua jumătate a secolului XX. Pentru japonezi sărbătoare nu este una religioasă ci una în care populația se poate bucura de minunatul obicei al primirii cadourilor.

În Polonia se păstrează obiceiul ca, în cinstea stelei de la Bethleem, masa de Crăciun să înceapă după ce apare pe cer prima stea nimită Gwiazdka, mica stea.

În Statele Unite se împodobesc clădirile cu pomi de Crăciun, punctul central ale sărbătorii fiind cadourile aduse de Santa Claus.

În Costa Rica, Columbia şi Mexic  darurile sunt aduse de Nino Jesus, Copilul Iisus.

Englezii pregătesc de Crăciun faimoasa şi tipica budincă numită hakin. Încă din secolul XVII, budinca de prune se pregăteşte chiar în dimineaţă de Crăciun şi este stropită cu brandy şi se flambează la servire.

Crăciun Fericit!