5 plaje retrase de pe litoralul românesc

Parte din fun-ul mersului la mare este și timpul petrecut după plajă, la terase și cluburi. Însă, pentru weekend-urile în care tot ce vrei să faci este să citești o carte și să stai la soare, fără muzică zgomotoasă pe fundal, îți recomandăm una din cele 5 plaje foarte intime de pe litoralul romănesc.

Plaja Vadu

Cunoscută ca noua Vama Veche, plaja Vadu a fost prima destinație a celor plictisiți de stațiunile mainstream. Se află la aprox. 35 de kilometri de Mamaia și are cel mai fin nisip de pe litoral. Clar o destinație unde trebuie să ajungi vara asta!

Plaja Sf. Gheorghe

Este o plajă izolată și greu accesibilă, unde nu poți ajunge decât cu vaporașul. Însă atât plaja, cât și sătucul Sf. Gheorghe au un șarm aparte, precum și peisaje pe care nu le întâlnești oriunde.

Plaja Sulina

Plaja este situata la 2km de orașul Sulina, unde te poți caza și trebuie să faci ‘naveta’ cu vaporașul. Sunt porțiuni unde apa este foarte mica, iar cei mici se pot bălăci în voie, în timp ce tu te relaxezi pe nisipul fin și cald.

Plaja Gura Portiței

Întinsă pe o lungime de 4km, între Marea Neagră și Lacul Golovița din Dela Dunării, aceasta e una din plajele la care ajungi cel mai greu, dar e o oază de liniște și relaxare. Accesul se face doar cu vaporul sau șalupa, iar, cei curajoși, pot călători chiar cu bicicleta. Te poți caza la căsuțele sau hotelurile din zona sau, de ce nu, la localnici.

Plaja Corbu

O plajă micuță și cochetă, unde se poate ajunge ușor cu mașina pe drumul spre Năvodari. Este un loc intim, nu foarte populat, unde te vei simți, poate mai bine ca acasă sau ca în tinerețe dacă te aventurezi cu cortul direct pe plajă.

Acum știi unde să mergi, iar înainte de a pleca fă o oprire la Cărturești sau Diverta în City Park Mall și ia cu tine o lectură de vară:

Pădurea norvegiană de Haruki Murakami

padurea-norvegiana

Romanul Pădurea norvegiană, care-și împrumută titlul de la un hit al formației Beatles, Norwegian Wood, are ca fond atmosfera social-politică agitată a anilor ’60. Narațiunea opune acestui laitmotiv dur momente de o intimitate emoțională răscolitoare. Povestea lui Toru Watanabe urmărește firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice în camere sordide de cămin studențesc, de afișe și discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, de lecturi din clasicii literaturii universale.

Visătorii nu mor niciodată de Carmen Voinea Răducanu

visatorii-nu-mor-niciodata-4312-4

Despre această carte Irina Binder afirma: „Am convingerea că Visătorii nu mor niciodată va fi o carte foarte apreciată de public, că fiecare cititor va găsi în paginile ei mângâiere, învăţăminte, răspunsuri şi inspiraţie pentru viaţă. În încheiere, dacă mi-ar fi permisă îndrăzneala, aş compara scrierile lui Carmen Voinea – Răducanu cu opera lui Emil Cioran. E cumva firesc: Cioran este, declarat, autorul ei preferat. Şi nu întâmplător mi-am prefaţat aceste rânduri cu citatul meu favorit din marele filosof deoarece, parafrazându-l, vreau să sintetizez astfel esența cărții de față: „A scrie înseamnă a suferi şi, cum mulţi fug de suferinţă, puţin ştiu să scrie.“